Aktinik Keratoz

Ultraviyole ışınlarına maruz kalınması sonucunda deri üzerinde anormal hücrelerin gelişimiyle ortaya çıkan lezyon “aktinik keratoz” olarak adlandırılır. Bu lezyon prekanseröz yani kanser öncesi bir lezyondur.

Yoğun güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda oluşan bu lezyon vücudun en çok el sırtı, yüz, burun, yanak, alt dudak ve şakak bölgelerinde görülmektedir. Açık tenli insanlarda görülme sıklığı yüksektir. Bunun yanında gün içerisinde uzun sürelerle dışarıda kalan ve güneş koruma önlemlerini almayan kişilerde de görülebilir. Lezyonun tipi; yassı veya kalınlaşmış, deri renginde, pullu veya pürüzlü yüzeye sahip hafif kızarmış olarak tespit edilmektedir.

AKTİNİK KERATOZ NERELERDE OLUŞUR?

Aktinik keratoz;

Yüz, kulak, el, boyun, saçsız deri, kadınlarda bacak… şeklinde sıralanabilecek; temel olarak sık güneş gören yerlerde oluşabilen bir lezyondur.

AKTİNİK KERATOZ NASIL GÖRÜNÜR?

Ciddi bir görünüş bozukluğuna sahip olmayan bu lezyonu fark etmek kolay olmayabilir. Görünüşleri, üzeri pütürlü ve pulanan yamalar şeklindedir. Genellikle çok sayıda oluşur. Rengi,  ten rengi, renksiz veya kızarık – kırmızı- pembe gibi olabilir. Lekeler ile benzerlik gösterebilirler, hatta gözle görünüşü bile zor olabilir. Ancak dokunulduğunda pütürlü hissini alırsınız.

Dudakta çıkan aktinik keratozlara “aktinik kellit” ismi verilir. Yine aynı şekilde pullanmaya sebebiyet verir aynı zamanda da dudakların kuruyarak çatlamasına neden olabilir.

Aktinik Keratoz nasıl tanınır?

Tanı koyma işlemi dermatolog tarafından yapılmalıdır. Uzman bir kişi bakarak ve dokunarak bu tanıyı koyabilir. Doğrulama işlemi ise dermoskop ile kontrol ederek yapılabilir.

Aktinik Keratozlar nasıl tedavi edilir?

Aktinik keratoz’u ortaya çıkaran başlıca unsur Güneş olduğundan, rahatsızlığın tedavisinin ilk ve temel adımı Güneş’ten korunmaktır.

Bunun yanında uygulanabilecek diğer tedaviler şunlardır:

Kriyoterapi: Bir ya da duruma gore birkaç seans gerektiren bu uygulamada, lezyon sıvı nitrojen ile dondurularak lezyon yok edilir.

Küretaj: Lezyonun altındaki sağlıklı dokuya ulaşmak için bu işlemde cerrahi küret kullanılır.

Cerrahi tedavi: Bu yöntemin uygulanması diğer seçenekler gibi lezyonun görünümü, tipi, büyüklüğü ve bulunduğu yere gore değişiklik göstermektedir.

Krem Tedavileri: Uygulamanın kolaylığı ve ulaşılabilirlik açısından aktinik keratoza sahip olan hastaların en çok tercih ettikleri tedavi seçeneğidir.

Tedavide genelde kullanılan kremler:

İmikuimod Krem,

Flurourasil Krem,

Diklofenak Jektir.  Bulgulara göre tedavi süresi belirlenir.

Aktinik Keratoz’da Lazer Tedavisi

Üst deride bulunan lezyonu uzaklaştırmak için lazerle tedavi sağlanabilir. Duruma gore hasta iyileşme dönemini 1-2 hafta içerisinde atlatır.

Bir cevap yazın