Kaşıntılı bir deri hastalığı olan deri yüzeyi ve mukozoları olan, nadiren de kıllar ve tırnakları etkileyen bir hastalıktır liken planus.
Liken planus bir kanser çeşidi değildir, bulaşıcı değildir ve enfeksiyon özellikleri taşımaz.
Liken Planus Neden Olur?
Liken Planus nedeni bilinemeyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin bozukluğu ile alakalı olduğu varsayılmaktadır.
Liken planusu oluşturan nedenler arasında, Hepatit-c enfeksiyonu, bazı aşılar veya dişlerimizdeki amalgam(civalı) dolgular olarak gösterilmektedir.
Liken Planusun Belirtileri Nelerdir?
Liken planusun tipi genelde; çoklu küçük deri kabarcıkları, kaşıntı, pembe veya mor renkli, parlaklık gösterebilen şekildedir. Küçük kabartılar üzerinde ince beyaz çizgiler görülebilir. Küçük kabartılar geniş lezyonlar veya plaklar oluşturabilir birleştiklerinde. Vücudun herhangi bir yerinde simetrik olarak yerleşebilse de sıklıkla vücutta el ve ayak bileklerinin iç yüzeylerinde görülmektedir. Nadiren saçlı deri ve tırnaklarda da görülebilir ancak sıklıkla ağızda ve genital bölgede ortaya çıkmaktadır.
Yeni lezyonlar veya kabartıların oluşumunda derinin sürünmesi, kaşınması veya zarar görmüş olması etkilidir. Hastaların, liken planus teşhisine uygun olarak deri travmalarından kendilerini koruması önerilmektedir.
Saç, Tırnak ve Mukoza Lezyonlarının Önemi Nedir?
Görüntü ve kaşıntı şikayetlerinin yanısıra liken planus hastalığı deride uzun süreli lekeler olabilmektedir. Liken planus kıllar ve tırnaklarda tutulum gösterdiğinde hasar bırakabilen bir rahatızlıktır. Şekil bozukluğu, kıl/saç kaybı vs. gibi sorunlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla liken planus için dermatoloğa geç baş vuran kişilerde hasar görülebilmektedir.
Mukozaya neden olan liken planus lezyonu genital ve ağızda mukoza kanseri için risk oluşturmaktadır.