Yağlı ciltte gelişen, pullanma bazen kıraklık ile seyreden kaşıntılı bir rahatsızlıktır seboreit dermatit. Cildin üzeri kalınlaşır, pullanır ve dökülür. Görülme sıklığı %5’tir. Yağlı vücut bölgelerinde ortaya çıkar saç ve kılla birlikte tutulum yapabilen bir rahatsızlıktır. Bölgesine göre seboreik dermatittin görünümü/tipi de değişmektedir.
SEBOREİK DERMATİT EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Seboreik dermatit rahatsızlığını ikiye ayırabiliriz. Yetişkinlerde ve bebeklerde görünen 2 tipi bulunmaktadır. Bebekler için 3 ayda başlayıp birinci yaşta gerilemeye başlamaktadır. Yetişkin tipi seboreik dermatit ergenlikten sonra başlar. Erkeklerde daha sık görülür. Cilt yapısı yağlı olan kişilerde ortaya çıkar genelde.
SEBOREİK DERMATİTİN NEDENLERİ NELERDİR?
Seboreik dermatittin neden olduğu bilinmiyor. Muhtemel seboreik dermatit sebebleri arasında, yağlı cilt, miktobiyal unsurlar ve ruhsal olarak stres altında bulunmaktır. AIDS, ruhsal ve Parkinson gibi rahatsızlıklarda alerjik bünyeler ve bağışıklık baskılayıcı ilaçların kullanılması yer almaktadır. B6 vitamini gibi vitamin veya minerallerin eksikliğinde de oluşabilmektedir. İklim olarak değişkenlik söz konusu olduğunda da kişi bu durumdan etkilenebilir. Kışın şiddetlenen seboreik dermatittin bebekken geçisi erişkinken ise kalıcı ve kronik bir rahatsızlıktır.
SEBOREİK DERMATİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bebeklik Tipi Seboreik Dermatiti
Bebeklerde saçlı deri üzerinde yağlı, kalın ve sarı kepeklerle başlayan seboreik dermatiti, takip eden süreçte yüze, kulaklara, yağlı görünümle kepeklerle tanımlanan bir cilt rahatsızlığıdır.
3 aylıkken bebek türü seboreik dermatitis görülmeye başlar, birinci yaş civarında da hastalığın seyri gerileyebilmektedir. Hal arasındaki isimlendirmesi “konak”tır. Saç kaybı olmaz. Bebeklerin saçlı deriden başka seboreik dermatit belirtileri gördüğü vücut bölgeleri de bulunmaktadır. Bacak, boyun ve kolda tutulum gösterebilir. Üzerinde pul olan lezyonlar şeklinde de yer alabilir.
Erişkin Tipi Seboreik Dermatit
Erişkin tipi seboreik dermatit, burun, kaş, kıvrımlı bölgeler, saçlı deri gibi yerlerde dönem dönem artan dönem dönem azalan nitelik gösteren bir rahatszılıktır. Güneşe alerjisi görülen kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.
Kaşıntı saçlı deride görünen seboreik dermatite eşlik eden bir bulgudur. Keskin bir sınırı yoktur. Seboreik dermatit saç derisinde meydana geldiğinde kepeklenme ve saç derisinde kabuklanma olarak kendini gösterebilir. Kabuklanma, saç kaşıntısı ve deri kızanıklığı izlenir genelde.
Seboreik dermatit saçlı bölgede 2’ye ayrılır. Kuru kaşıntılı ve iltihap olmaksızın yalnızca kepeklenmelerle başlar ismi pitriyazis sikkadır. Eğer tedavi edilmez ise yayılım gösterek pitriyazis amiantase’ye dönüşebilir. Pitriyazis amiantase, saçlı deriyle yapışık halde beyaz ve sarı kepeklenme halidir.
SEBOREİK DERMATİTİN TEDAVİSİ NASILDIR?
Erişkinlerde görülen seboreik dermatit türünde tedavi sebum dengesini korumak ile başlamaktadır. Dermatologun tavsiye ve reçete ettiği ilaçlara eşlik eden bazı öneriler de bulunmaktadır. Hastalığın ataklarını azaltmak ve cildi güçlendirmek için cildin savunma sistemi olan cilt bariyerlerine zarar vermeyen sabunlar kremler veya nemlendiriciler önerilir.
Bebek tipi seboreik dermatitte tedavi kullanımının yoğunluğu daha azdır. Seboreik dermatit bebeklerde daha zararsız ve geçici olan bir rahatsızlık olduğu için basit yöntemler kullanılır. Zeytinyağı masajı, bebe yağı kullanımı yeterli gelmektedir. Bebeklerin kortizonlu kremleri kullanması önerilmez.
Seboreik dermatitin tedavisinde genel yaklaşım oluşan cildi etkileri baskılamak, başka bir enfeksiyon oluşmasına karşın önlem almaktır. Hastalığın hafif seyrinde seboreik için antiseborik şampuanlar yeterlidir. Eczanelerde seboreik dermatit şampuanı olarak tanınır. Salistik asit de skum denilen olguları yumuşatmak için kullanılabilir. Bölgesel tedavide kortikosteroid içeren losyonlar, kremler yararlı olabilir. Mantara karşı kullanılan ilaçlar seboreik dermatit için de kullanılabilmektedir.
Seboreik dermatit şampuan önerisi kişiye özel olarak mutlaka doktor tarafından verilmelidir.
Hijyenin oldukça önem taşıdığı seboreik dermatitte, sık duş almak ve elleri, vücudu yıkamak bakteriyel enfeksiyonların oluşum riskinden korunmak açısından gerekli bir davranış örüntüsüdür. Sentetik, kimyasal vs. gibi şeyleri içeren ürünlere, giysilere hasta temas etmemelidir. Yüzde çok hafif etkili bazı kortizon içeren kremler kullanılabilmektedir. Doktor tarafından önerilmek şartıyla.
Kortizon kullanımında kullanım süresi seboreik dermatit için 1 haftadan uzun olmamalıdır. Tekrar eden, kronik bir rahatsızlık olduğu için uzmana danışmadan herhangi bir ilaç krem vs. kullanılmamalıdır.